Kaikki pelaa -ohjeet

Kaikki pelaa – periaate takaa sen, että kaikki pelaajat saavat mahdollisuuden pelata tasapuolisesti.

Tavoitteena on säilyttää pelaajien motivaatio ja pelaamisen mielekkyys  pelaamisen kautta sekä määrällistä ja laadukasta harjoittelua unohtamatta.  
Periaate on kaksiosainen, josta ensimmäinen tarkoittaa itse pelitapahtumaa ja toinen kevät- ja syyskierroksen otteluita.
Kaikki pelaa – ohjeistus koskee alle 13-vuotiaiden sarjoja, mutta sitä on sovellutetusti hyvä käyttää myös vanhemmissa sarjoissa.
Mikäli joukkueessa noudatetaan seuraavasta poikkeavaa toimintatapaa, siitä on sovittava yhteisesti palaverissa, jossa on mukana sekä joukkueen toimihenkilöt että vanhemmat.

Ottelutapahtuma:

Ottelutapahtumaan lähtevät pelaajat saavat suurin piirtein tasapuolisen peliajan. Pelaajan kehittymisen ja motivaation kannalta on tärkeää,  että pelaajat pelaavat lähes puolet koko otteluajasta. Siksi mm. 7v7 sarjassa on järkevää ottelussa peluuttaa ( piirin suositus 9-11 pelaajaa ) maks.13 pelaajaa ja näin kaikki saavat riittävän peliajan. On suositeltavaa käyttää pidempiä pelijaksoja eikä esim. 5 min pikapeluuttamismuotoa. Iltaturnauksessa  kannattaa ottaa mukaan kaikki pelaajat ja jakaa peliaika itse turnauksessa tasapuolisesti. Penkillä istuminen ei kehitä ketään! Tasapuolisesta peluuttamisesta vastaa joukkueen vastuuvalmentaja.

Kevät- ja syyskierros:

Kaikki pelaa – ohjeistus kattaa tasapuolisen pelaamisen takuun kevätkierroksen ja syyskierroksen osalta. Jos jostain pelistä joutuu jäämään pois valmentajan peluuttamisohjeistuksen perusteella, toinen peli tulee tilalle. Vastuuvalmentajan tehtävä on pitää kirjaa peliajoista niin, että nämä tekijät huomioiden kevätkierroksen jälkeen kaikilla on suunnilleen saman verran peliaikaa. Sama koskee myös syyskierrosta. Jos joukkue pelaa kahta sarjaa, molemmat sarjat pitää huomioida, mutta jonkin verran voi tulla eroavuutta peliajoista huomioiden eri tasoluokan sarjat ja ottelumäärät. 

Huomioitavaa

Kaikki pelaa - toimintaa kuuluu myös se, että pelaaja noudattaa joukkueen sovittuja sääntöjä. Ei ole esim. oikein, että tiedottamatta jää kaikista treeneistä pois ja tulee vain peleihin. Se ei ole pelaajan eikä joukkueen kannalta oikein.
Tällöin voidaan peluuttamisen määrää vähentää, kunhan siitä asiasta myös sekä pelaajaa ja vanhempaa informoidaan.
Yli 14-vuotiaiden osalta riittää kun perusteet tiedotetaan pelaajalle.

On erittäin suositeltavaa pelattaessa eri sarjoja, että pelaajan motivaatio ja taitotaso huomioidaan.
Järkevä ja perusteltu tasoajattelu kehittää ja motivoi pelaajaa oikealla tavalla.
Huomioitavaa on, että molempien sarjojen joukkueiden toimintaan on satsattava laadullisesti samalla tavalla.

Pyritään myös siihen, että jokainen saa aika ajoin  aloittaa peli
Pyritään myös siihen, että jokainen joskus saisi pelata koko pelin
Pyritään myös siihen, että jokainen saisi kokeilla silloin tällöin eri pelipaikkoja

Vastuu kaikki-pelaa- toiminnasta

Joukkueen peluuttamissäännöistä edellisen perusteella  vastaa vastuuvalmentaja.
Seuran kaikki pelaa- säännöistä vastaa junioripäällikkö, johon voi ottaa yhteyttä ristiriitatilanteissa.